Pilgrimskapellet vid Svarttjärn

Med siktet inställt på Pilgrimskapellet vid Svarttjärn gav vi oss av från Jobsarbo in på Romboleden, en pilgrimsled som sträcker sig från Köping till Trondheim.

Här går den utmed Siljansleden och vad kan vara mer passande än att övernatta vid ett pilgrimskapell tänkte vi. Mörkare moln hopade sig snabbt på himlen och prognosen varnade för instabilt väder. Plötsligt kom en klass 1 varning om oväder med åska, regn och hård vind. Kartan visade att vi hade kommit precis halvvägs. Det hade varit svårt att uppskatta distansen från Jobsarbo till Svarttjärn, men nu kunde vi dra slutsatsen att det var drygt 8 km. Ingen lång sträcka men vi hade kört från Stockholm och vandrat ut sen eftermiddag. Septemberskymningen var inte långt borta. Vi drog på oss regnkläder och satte regnskyddet på ryggsäckarna medan vi diskuterade hur vi skulle göra. Vända tillbaka eller gå vidare? Vi använde flera kartappar för att se om det kunde finnas ett vindskydd på vägen, men hittade inget. Beslutet föll på att fortsätta. När åskmuller och regn jagade oss uppenbarade sig plötsligen en fin slogbod längs leden där vi kunde ta skydd och vänta ut det värsta ovädret.

Stigen mot Svarttjärn passerade även en fäbod och när vi siktade tjärnen hade mörkret börjat lägga sig. Men vilken syn vi möttes av! Den stilla svarta tjärnen i månsken och det kapelliknande vindskyddet. En mycket speciell och nästan sakral upplevelse. I pannlampesken slog vi upp tältet dikt mot kapellet och natten blev lugnare än väntat. Morgonen bjöd på sol och havregrynsgröt toppat med bären vi hittat dagen innan.

Lars Rodvaldr

Rodvaldr Design is a one-stop studio for everything Squarespace. Custom template designs. Setup. World-class typography. Advanced CSS tweaks. Branding. Social media integration. And, of course, person-to-person workshops.

https://rodvaldr.se
Föregående
Föregående

Vintervind