Yxkärlek

Jag har fått frågor kring vad det är för yxa jag använder när jag gör späntved. Det är Gränsfors Bruks lilla yxa. Endast 26 cm lång och med en vikt på 0,3 kg är den lätt och smidig att bära med sig på ryggsäcken.

Det är något speciellt med att hålla i ett så uråldrigt redskap. Tänk att människor använt yxor i över 1 miljon år. Att vi fortfarande, i vår annars så högteknologiska tid, använder ett så primitivt redskap. Det finns en mäktig, ursprunglig känsla i det. Min yxa får mig att känna mig jordnära, äkta.

🪵

Känslan förstärks av dess ursprung och historia. Gränsfors Bruk har under mer än 100 år tillverkat handsmidda yxor. På väg från Höga Kusten i höstas stannade vi till i den pittoreska orten Gränsfors i vackra Hälsingland. Pga pandemin hade Gränsfors Bruk tyvärr stängt för besökare, men annars kan man även gå yxsmideskurs här. Det hade jag gärna gjort!

🪵

Vill du fördjupa dig i yxkunskap så har Gränsfors Bruk en fantastiskt inspirerande och informativ sida.

www.gransforsbruk.com

Lars Rodvaldr

Rodvaldr Design is a one-stop studio for everything Squarespace. Custom template designs. Setup. World-class typography. Advanced CSS tweaks. Branding. Social media integration. And, of course, person-to-person workshops.

https://rodvaldr.se
Föregående
Föregående

Att öva svåra händelser

Nästa
Nästa

Vintervind