KOLBÄCKSÅN

Den oberäkneliga bäcken

Junisolen gassade och södra Dalarnas landskap gled förbi utanför creektrekkingvanens fönster när vi körde på väg 66 från Hallstahammar med siktet inställt på Brattfallet ovanför Stackerud.

Ett par mil före Ludvika passerade vi över en liten bro. Som alltid när jag kör över broar så låter jag blicken söka sig till vattendraget nedanför. När jag vred huvudet åt vänster så såg jag den. Bäcken med stenar, fullt med stenar. Det här måste jag undersöka! Jag vände och körde tillbaka. Jo då, visst var den full med stenar! Svängde av upp på Haggevägen direkt efter bron och körde långsamt. Bäcken mellan lövverket såg mycket lovande ut. Sökte parkering och svängde in på en grusplan alldeles i början av vägen, möjligtvis tillhörde den en tomt, men det var inte helt tydligt.

Vi klättrade ner i bäcken och möttes av bråte, gamla järnstänger, väldigt mycket sten och en varningsskylt om att dammluckor kan öppnas utan förvarning… Märkligt, vi såg inte skymten av en damm så vi började vandra uppströms. Grönskan omringade oss och det vara bara vi, bäcken, skogen, en del mygg och många vackra trollsländor. Vattnet blev mer livligt och stenarna glesare på sina ställen, ibland fick vi backa och testa andra stenpartier för att komma framåt utan att behöva vada.

Men hela tiden gick det att hitta lösningar. Efter ca 2 km kunde vi skymta något, en stenmur längs bäckens vänstra sida. Nu kändes det mer som att vi var nere i en fåra då skogsmarken som kantade bäcken var en bit ovanför oss. Då såg vi dem. Två stora dammluckor.

Pulsen ökade vi tog sats mot stenmuren, klättrade och med hjälp av trädrötter drog oss upp över kanten. Väl framme vid dammen gick vi ut på bron som sträckte sig över den och tittade på sjön på andra sidan. Vattnet var högt där, oroväckande högt och då såg vi ännu en varningsskylt om att vattnet kan släppas på utan förvarning. Jag ringde VB Energi som ansvarar för dammen och frågade när de brukar öppna luckorna. Se faktatexten om Kolbäcksån där jag beättar vad de svarade, viktigt om du tänker creek trekka här!

〰️

Vi vandrade Haggevägen tillbaka ner mot bilen, och mycket riktigt, det var privat mark där vi stod. Där stod nu nämligen en irriterad bonde och försökte ta reda på vem som ägde vanen. Men det slutade bra, jag bad om ursäkt och tackade för ”tjuvparkeringen”, frågade lite om området och det var han som berättade att den kallas Kolbäcksån och att man förr kunde fiska kräftor där minsann.

Kolbäcksån

🇸🇪 Landskap Södra Dalarna.
📍Koordinater 60°08'19.0"N 15°19'05.7"E
🚩 Läge Kolbäcksån, eller Lernboströmmen som kartorna kallar den här delen, i Lernbo mellan sjön Nedre Hillen och Leran.
Längd ca 2 km
〰️ Lutning Ganska flack
Tidsåtgång ca 1,5 h inkl vandring tillbaka
🔺Svårighetsgrad 1 Mycket sten att hoppa på, går att välja olika vägar över bäcken, dock gott om kantiga stenar vilket utmanar balansen. Bra nybörjarbäck – lagom lång och lätt med några mer utmanande ställen.
🪵 Tillgänglighet Lättillgänglig, nära väg 66 vid Västra Lernbo. Både start och slut invid Haggevägen.
🔹Start Klurigt att parkera precis vid starten, leta upp sidoväg i närheten. Sedan startar du alldeles efter det röda huset som ligger vid bäckens slut.
🔻Slut Klättra upp på vänster sida en bit innan dammluckorna vid Nedre Hillen. Undvik att komma nära dammluckorna av säkerhetsskäl. Vandra Haggevägen tillbaka ner mot startpunkten.
🥾Utrustning Vandringsskor eller trailskor. Våtskor inte nödvändigt då man inte behöver vada någonstans. Ta med myggmedel, i de skuggiga delarna finns det ganska gott om myggor.

🌱 Natur Bäcken ringlar sig fram genom lummig, ostörd, vacker och grönskande natur. Såg många trollsländor i varierande färger.
💦 Bad Inga direkta laguner eller badgropar längs med bäcken.
❗️Varningsskyltar finns om att dammluckorna uppe vid Nedre Hillen kan öppnas utan förvarning. Har kontaktat VB Energi som ansvarar för dammen. De bekräftar att luckorna kan öppnas vid behov, men främst någon enstaka gång på våren eller hösten då sjön Nedre Hillens vattenstånd blir för högt och VB Energis tuber till vattenkraftverket inte räcker till att ta hand om överskottsvattnet. För att vara på säkra sidan så börja med att köra upp till dammen och läs av vattenståndet, ring VB Energi och säkerställ att de inte planerar öppna någon dammlucka. Under sommarmånaderna öppnas de bara om det varit ovanligt mycket regn under en tid.
Bästa med Kolbäcksån Grönskan, lummigheten och variationsmöjligheten att välja olika vägar över bäcken. En härlig naturupplevelse och rolig bäck!

karta_kolbäckån_duo_#7b8579_1000.jpg

Kolbäcksån, eller Lernboströmmen som kartorna kallar den här delen, i Lernbo mellan sjön Nedre Hillen och Leran.